Kronospan plánuje vo Zvolene a Prešove investovať spolu 12 mld. Sk

21.05.2006 Prešov

Bratislava 21. mája (TASR) - Drevárska firma Kronospan Ltd. so sídlom na Cypre plánuje do prevádzok v Prešove a Zvolene investovať spolu viac ako 12 miliárd ...
Bratislava 21. mája (TASR) - Drevárska firma Kronospan Ltd. so sídlom na Cypre plánuje do prevádzok v Prešove a Zvolene investovať spolu viac ako 12 miliárd Sk a vytvoriť 550 nových pracovných miest. Od štátu žiada investičné stimuly vo výške 3,6 miliardy Sk, čo predstavuje takmer tretinu z investovanej sumy. Vyplýva to z materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Štátna podpora by mala mať výlučne formu úľavy na dani z príjmu právnických osôb na 10 rokov. Podľa vyjadrenia investora v prípade neposkytnutia štátnej pomoci v požadovanej výške budú avizované investície realizované v Poľsku, pričom zruší asi 500 doteraz vytvorených pracovných miest v SR. Uvedená investícia rozširuje už existujúce kapacity výroby Kronospanu v Prešove. MH navrhuje predložiť žiadosti na ďalšie konanie Komisii Európskych spoločenstiev.
V porovnaní s inými investičnými projektmi, ktoré boli realizované v SR od roku 2003, žiada Kronospan vyššiu intenzitu pomoci na jedno vytvorené pracovné miesto. Kým slovenský priemer predstavuje sumu 1,2 miliardy Sk (vrátane štátnej pomoci pre autopriemysel, limitovanej výškou 15 %) s intenzitou 16,74 %, na oba projekty Kronospanu pripadá priemerne viac ako 30 %. Pri výške pomoci však argumentuje investíciou na jedno pracovné miesto viac ako 21 miliónov Sk, kým priemer SR je 7,25 milióna Sk.
Dcérska spoločnosť Kronospan, s. r. o. , Prešov by mala investovať 3,9 miliardy Sk do výroby stredne hustých vláknitých dosák. Priamo by tu malo vzniknúť 190 pracovných miest. Investičné stimuly na jedno pracovné miesto predstavujú 7,8 milióna Sk.
Do druhej prevádzky Kronospan, s. r. o. , Zvolen by malo smerovať 8,1 miliardy Sk, štátna pomoc na jedno pracovné miesto dosahuje 6 miliónov Sk. Zaoberať sa bude výrobou aglomerovaných a drevotrieskových dosiek, surových, obojstranne brúsených a povrchovo upravených melamínovými fóliami a piliarskou výrobou.
 

Vyberte región

mark